miranda law, Miranda rights

Arestarea lui Ernesto Miranda

În această lună, mai exact pe data de 13 matrie s-au împlinit 50 de ani, de la data când a avut loc o banală arestare ce a generat probabil cea mai faimoasă decizie a Curţii Supreme a Statelor Unite şi care a modificat radical modul în care se efecuează reţinerile de către poliţia americană.

Citirea drepturilor de către poliţiştii americani când arestează un suspect, prin care îi aduc la cunoştiinţă că are posibilitatea să uzeze de dreptul de a nu declara nimic, ce a devenit o practică împământenită acolo, se datorează într-o mare măsură arestării lui Ernesto Miranda ce a avut loc în Phoenix la data de 13 martie 1963. 

Cine a fost Ernesto Miranda?

Pe numele său complet, Ernesto Arturo Miranda s-a născut în Mesa, Arizona, pe 9 martie 1941. A început să aibă probleme cu legea la scurt timp după ce mama sa a murit, iar tatăl său s-a recăsătorit, cu care nu era deloc apropiat. Prima condamnare penală a venit încă din timpul clasei a opta. A fost arestat şi condamnat în mai multe rânduri pentru furt, jaf armat, agresiuni sexuale, viol şi conducerea pe drumurile publice a unei maşini furate.

Cazul Miranda vs Arizona

Miranda a fost condamnat pentru răpirea şi violarea unei tinere de 18 ani. Dar Curtea Supremă a stabilit că o după ce a fost arestat, acestuia nu i-au fost respectate drepturile, mai exact nu i s-a adus la cunoştiinţă că are dreptul să nu declare nimic şi că poate fi asistat de un avocat. Acest caz şi decizia Curţii Supreme aveau să schimbe radical modul în care poliţiştii americani tratează suspecţii pe care-i reţin.

Iniţial, imediat după ce a fost reţinut, Miranda a negat implicarea sa în răpirea şi violul tinerei, dar ulterior după ce a fost recunoscut de un martor la o recunoaştere din grup şi-a recunoscut faptele printr-o declaraţie pe care a consemnat-o personal. Deşi formularul completat de el conţinea şi un paragraf dactilografiat chiar deasupra declaraţiei olografe, în care se menţiona clar faptul că declaraţia este dată în mod voluntar şi că are dreptul să nu declare nimic, Curtea Supremă  a decis cu un vot de 5 la 4 că existenţa acelui paragraf dactilografiat pe declaraţie nu este suficient şi nu dovedeşte că Miranda a luat la cunoştiinţă şi a fost conştient de drepturile sale.

Deşi această decizie practic a desfiinţat cea mai importantă probă pe care o aveau procurorii, Miranda a fost condamnat pentru răpirea şi violarea tinerei de 18 ani, în baza mărturiei soţiei sale, primind 20 şi respectiv 30 de ani pentru ambele acuzaţii.

A fost eliberat condiţionat în 1972 şi a mai fost arestat de câteva ori pentru diverse infracţiuni la regimul circulaţiei, regimul armelor şi muniţiilor, iar în 31 ianuarie 1976 a murit, fiind înjunghiat mortal de către un mexican în urma unei altercaţii ce a izbucnit la o partidă de cărţi într-un bar.

În urma acestei decizii a Curţii Supreme, procedurile poliţiei americane s-au modificat, introducându-se aşa-numitul “Miranda warning”, prin care declaraţiile suspectului vor fi admise ca probe în instanţă numai dacă procuratura poate să demonstreze că respectivul a fost informat în momentul arestării despre dreptul său de a consulta un avocat înainte sau în timpul interogatoriului, iar suspectul trebuie să arate că şi-a înţeles drepturile de care beneficiază.

Şi uite aşa a apărut cunoscuta procedură, pe care cu siguranţă aţi remarcat-o prin filmele americane:

“Aveţi dreptul să nu spuneţi nimic. Orice veţi spune poate şi va fi folosit împotriva dumneavoastră într-o curte de judecată. Aveţi dreptul să vorbiţi cu un avocat şi să aveţi un avocat prezent în timpul oricărui interogatoriu. Dacă nu va permiteţi un avocat, vă va fi furnizat unul pe cheltuiala guvernului”.

One thought on “Arestarea lui Ernesto Miranda”

  1. Ce prostie! unde s’a ajuns in America inca de acum 50 de ani! Asta e prins, isi recunoaste isprava iar niste birocrati il fac scapat pe te miri ce motive. Atata timp cat vor exista legi pe planeta asta nu va exista justitie sociala in veci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *