Câteva sfaturi privind alegerea unei arme de foc

Înainte de a cumpăra o armă de foc, recomandabil e să studiezi şi să-ţi faci temele foarte bine. Citeşte cât mai mult materiale, review-uri, articole referitoare la acest subiect, solicită păreri de la posesori şi studiază piaţa, astfel încât alegerea pe care o vei face să fie în cunoştiinţă de cauză.

Trebuie să stabileşti exact cum şi la ce vei folosi arma respectivă. O vei cumpăra pentru  colecţie, agrement sau antrenament, să tragi cu ea în poligon, o vei purta cu tine tot timpul sau o vei ţine acasă, ori ţi-o doreşti pentru autoapărare? Bineînţeles, toate aceste lucruri trebuiesc stabilite după ce te-ai hotărât şi eşti absolut convins că ai nevoie întradevăr de o armă de foc.

 După ce ai stabilit exact modul cum vei folosi arma, trebuie să-ţi stabileşti bugetul pe care-l vei aloca achiziţiei armei de foc. În funcţie de acesta vei elimina din start o mare parte din oferta destul de divesificată ce există pe piaţă. Dar asta nu e totul, de aici începe “distracţia”, iată câteva sfaturi utile:

  • solicită sfaturi de la cunoscătorii din domeniu, dar nu confunda “specialiştii teoreticieni” cu practicienii din domeniu (persoanele ce cunoasc mai ales latura practică a domeniului). Într-un fel percepe şi înţelege lucrurile un poliţist ce poartă şi manipulează zilnic o armă de foc, în comparaţie cu un “specialist în teorie”.
  • familiarizează-te cu cât mai multe modele de arme existente pe piaţă, mergând în magazinele de specialitate sau la cei ce deţin deja, studiindu-le personal, ţinându-le în mână, etc.
  • citeşte cât mai multe reviste din domeniu, articole, recenzii şi studiază cu foarte mare atenţie condiţiile de garanţie pe care le oferă fiecare producător pentru modelul ce te interesează.
  • este preferabil să te orientezi către producători sau mărci celebre şi cunoscute pentru produsele de înaltă calitate pe care le oferă, iar arma să o cumperi de la un dealer cu o reputaţie  bună, cunoscut şi despre care ştii cu siguranţă că este serios.
  • ideal ar fi ca înainte să cumperi o armă, să ai şi posibilitatea să tragi cu ea, numai că deocamdată, la noi dezvoltarea pieţei armelor de foc este încă în faza copilăriei şi sunt foarte rare cazurile unde există o astfel de posibilitate, dar în eventualitatea în care există, o foarte mare importanţă o are reculul armei şi e bine să verificaţi acest aspect.
  • alege modelul de armă de care eşti cel mai mulţumit din punct de vedere ergonomic, trebuie să ţi se potrivească confortabil în mână şi să îl poţi cuprinde într-un mod cât mai rapid posibil, fără a fi nevoie de alte gesturi suplimentare.
  • caută o armă ce este uşor de curăţat, deci are un mod de întreţinere cât mai simplu şi este uşor de maipulat, cu cât mai puţine particularităţi faţă de majoritatea modelelor.

De asemenea nu trebuie să uiţi că indiferent de modelul armei ales, acesta nu-şi va face treaba singură şi chiar va deveni o grijă în plus ori chiar o pacoste, deşi mult mai corect este dacă spun că va deveni un real pericol, dacă nu ai cunoştiinţele  şi îndemânarea necesare pentru a  utilizarea, manipularea şi folosirea unei arme. Găsiţi aici câteva reguli elementare de siguranţă privind manipularea armelor de foc.

Şi nu în ultimul rând, trebuie să studiaţi cu foarte mare răspundere legislaţia din domeniul armelor şi a muniţiilor. Toate acele prevederi trebuiesc înţelese şi memorate, legea privind regimul armelor şi muniţiilor trebuie să devină un fel de abecedar pentru orice deţinător al unei arme, în caz contrar puteţi avea parte de probleme sau neplăceri inutile.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *