Cum manipulează şi prosteşte DNA-ul poporul? Simplu, s-a transformat într-o instituţie tabloid.

Un răspuns simplu, sec şi la obiect ar fi: “CU TELEVIZORUL

DNA-ul într-o ţară normală, unde omul de rând nu este chiar atât de naiv, încât să creadă necondiţionat absolut tot ce vede la televizor, această instituţie creeată pentru a combate corupţia, ar trebui să fie crème de la crème sau spuma acestui domeniu şi care să se ocupe de găurile negre prin care dispar banii de la bugetul consolidat al statului, cu ajutorul unor cetăţeni ce ocupă nişte funcţii importante cu putere de decizie, ordonatori de credite, ce se bucură de influenţă şi putere, adică de peştii mari.

La noi în schimb, DNA-ul, pe lângă faptul că a devenit cea mai politizată instituţie română din acest domeniu, răspunzând cu promptitudine comenzilor politice, în ultima vreme s-a tranformat într-o “instituţie tabloid”. Şi oferă românului naiv şi pămpălău ceea ce doreşte să vadă, cu toate că nu intră în competenţa sa. 

Spuma procurorilor din România (cel puţin teoretic) se ocupă cu urmărirea şi cercetarea “mingicarilor”, asta în timp ce de exemplu, Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) au devenit nişte veritabile găuri negre pentru banii românilor şi bugetul consolidat al statului. Şi cu toate astea nu am văzut ca cei de pe acolo să se îngrămădească la audierile de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Oare în ţara asta, ceea mai mare şi importantă problemă erau arbitrii de fotbal, mitică, naşu şi care dracu o mai fi pe acolo?

Doamne fereşte! Nu spun că trebuie lăsaţi în pace. Departe de mine gândul să iau apărarea acestora, dacă au călcat pe bec, atunci trebuie să suporte consecinţele. Dar să fim serioşi, “mingicarii” ăia nu sunt nişte peşti greu de prins! Orice procuror, chiar şi mediocru, de la un Parchet oarecare, îi putea tăvăli şi face praf într-o anchetă, având în vedere că e arhicunoscută capacitatea de efort intelectual al fotbaliştilor, ce nu a strălucit niciodată. De aceea nu cred că există nişte iţe greu de descurcat sau inginerii financiare în cazurile respective, pentru a fi necesară instrumentarea lor de către cei specializaţi în cauze extrem de complexe.

De aceea cred că procurorii de la anticorupţie ar trebui să se ocupe de nişte şacali adevăraţi, de calibru, nu de nişte foşti “mingicari” cu creierul atrofiat cât o nucă. Pentru că în situaţia actuală aş putea bănui foarte bine, că este doar o dovadă a faptului că procurorii de la DNA nu pot mai mult, decât să sperie pe cei din acest domeniu, unde nu putem vorbi despre o corupţie adevărată.

Singurul compartiment al Direcţiei Naţionale Anticorupţie performant este cel al PR-ului. Cei de acolo au înţeles ce doreşte să vadă românul, au înţeles că românul e naiv şi poate fi foarte uşor manipulat cu televizorul şi oferă acestuia un spectacol penibil, dar care prinde bine şi face audienţă. În timp ce alţii, respectiv cei ce ar trebui să fie în vizorul şi atenţia DNA jefuiesc pur şi simplu, această ţară. Şi nu aş vrea să cred că e vorba de vreo complicitate aici.

Şi uite aşa, românul este atent la ce a mai făcut “Jiji”,”corleone” sau “naşu”, în timp ce tot felul de regi ai astfaltului, îi baga mân-n buzunar adânc sau în timp ce statul român plătea Bechtel-ului milioane bune de euro, pentru onoarea de a staţiona pe teritoriul ţări noastre, întrucât de construit nu s-au prea ocupat.

Nu vreau să închei această postare, înainte de a saluta şi inteligenţa deosebită a jurnaliştilor din televiziuni, ce se gudură, precum un căţel când vede un oscior, atunci când primesc “pe surse” informaţii despre audierile ce urmează să aibă loc pe la Direcţia Naţională Anticorupţie. Le fac jocul şi le cântă-n strună celor de la compartimentul de PR, al DNA cu o precizie de ceas elveţian.

Aştept cu nerăbdare şi ziua când vom vedea la audierile de la DNA vreun preşedinte al unui club sportiv de oină ce şi-a  decontat într-un mod fraudulos cheltuielile de transport în cazul vreunei competiţii anulate. Vă daţi seama ce succes  răsunător pentru DNA şi totodată o lovitură grea ar fi pentru mediul infracţional din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *