Îşi doresc românii să scape de corupţie?

Anul acesta am asistat toţi, la arestări şi condamnări de primari, parlamentari sau tot felul de aleşi ai neamului, pentru şpagă, ciubucăreală sau trafic de influenţă. Uşor, uşor clasa  politică din ţara noastră se populează cu infractori de drept comun, cu spăgari, ciubucari sau tot felul de condamnaţi, evident cu … suspendare.  Ce ne conduc, votează legi, reformează sisteme şi alte asemenea îndeletniciri.

Astăzi vreo 400 de români au ieşit în stradă pentru  a  protesta în faţa primăriei din localitate, unde au cerut eliberarea edilului arestat pentru că ar fi cerut 500.000 de euro mită.  S-a întâmplat în localitatea Jilava.  Un moment sublim!

Nu este prima dată când nişte cetăţeni se revoltă pentru arestarea unui şpăgar. A mai existat şi la Craiova anul trecut, când un şpăgar ce a ajuns primar a fost arestat pe perioada câtorva luni de zile bune. Atunci, au ieşit în stradă aproximativ 500 de craioveni, majoritatea fiind angajaţi ai Primăriei Craiova.

Având în vedere toate acestea, putem trage o singură concluzie:  românii au o slăbiciune pentru şpăgari.

Ştiu, e dură această concluzie, dar fie că ne place sau nu, ăsta e adevărul. Sunt revoltaţi şi băşicaţi numai când este vorba de un necunoscut, dar în cazul în care şpăgarul este cineva cu care au intrat în contact, situaţia se schimbă radical. Atunci nu mai e vorba despre un ciubucar nenorocit, ci e un om bun la suflet, om serios şi înţelegător. Nu contează dacă chiar ei au fost nevoiţi să-i ofere o şpagă pentru a-şi rezolva ceva. Dacă şi-a rezolvat problema, atunci omul este supermulţumit, iar şpăgarul este un individ nemaipomenit, deştept şi … descurcăreţ.

În ultimii ani, în ţara noastră, termenului “descurcăreţ” i-au fost atribuite alte înţelesuri. Acum acest termen este sinonim cu “deştept” şi  este atribuit celor ce încalcă, fentează sau ocolesc legea.

Pe aceste considerente, am ajuns să asistăm la astfel de spectacole groteşti, în care cetăţenii unei comunităţi se revoltă când un “descurcăreţ” este prins cu mâţa-n sac şi este arestat. Bineînţeles că argumentele revoluţionarilor sunt atât de penibile încât unui străin îi este aproape imposibil să găsească logica din ele.

Când la Craiova angajaţii primăriei au ieşit în stradă, pentru a cere eliberarea “şpăgarului din inimile lor“, întâmplător am citit un articol pe  Deutsche Welle, intitulat: Cetăţeni de onoare în ţara şpăgii şi al cărui început sună aşa:

În Uniunea Europeană există o ţară în care a primi mită a devenit un act onorant în ochii unora. 

Din păcate pe cât de înjositor este acest articol pentru orice român, pe atât de adevărat este. Vă recomand să-l citiţi cu atenţie.

Ăşa că fie că vrem sau nu să recunoaştem, asta e realitatea în care trăim. Politicienii acestei ţări sunt nişte “descurcăreţi”, indiferent de partidul din care fac parte, ce au ajuns să fie admiraţi şi veneraţi, nu pentru viziunile, ideile sau intenţiile lor, ci tocmai pentru abilitatea lor de a fura, înşela sau fenta legea, mulţumită concepţiei păguboase, conform căreia “lasă-l domnule că şi dacă era altul tot ar fi furat“.

Trist, dar  … adevărat!În România oamenii se revoltă când corupţii sunt arestaţi. Mita, şpaga şi ciubucul au devenit ceva normal şi sănătos pentru mulţi dintre români. Aceste lucruri se întâmplă în practică, pentru că dacă discuţi cu ei despre acest subiect, sunt primii care arată cu degetul către alţii şi evident că sunt cei mai revoltaţi de mediul în care trăiesc.

Unii ar spune că acest comportament se datorează ipocriziei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *