Jandarmeria a picat cu brio examenul de competenţă

Protestele spontane ce au loc în aceste zile sunt primul examen adevărat al acestei instituţii şi au scos la iveală faptul că Jandarmeria este o instituţie ce a trecut doar la nivel declarativ la profesionalism. În realitate, amatorismul şi incompetenţa colcăie în această instituţie.

Competenţa de bază şi cea mai importantă a Jandarmeriei este restabilirea ordinii publice şi asigurarea acesteia în cazul manifestărilor publice, a mitingurilor, procesiunilor, demonstraţiilor, meciurilor de fotbal şi alte asemenea adunări publice. Cu alte cuvinte, treaba şi principala competenţă a jandarmilor este prestarea activităţilor specifice scutierilor. Şi în cele ce urmează voi discuta detaliat despre aceasta.

Duminica trecută centrul Bucureştiului a fost devastat şi vandalizat de câţiva flăcăi, nişte huligani, puţoi, unii abia săriţi de pubertate, ce au făcut vraişte câteva străzi şi i-au alergat pe jandarmi făcând absolut tot ce şi-au dorit în acea zonă, iar jandarmii s-au dovedit a fi complet neputincioşi, deşi conform legii, era responsabilitatea acestei instituţii să facă tot ce este necesar, astfel încât să nu se întâmple ce s-a întâmplat. După care au tot ieşit în conferinţe de presă sau intervenţii pe la televizor în care  repetau obsesiv că cei ce au produs acele incidente sunt componenţi ai unor galerii ale echipelor de fotbal. De parcă ar avea vreo importanţă!? Puteau să fie ăia şi marţieni, tailandezi sau membrii unui club de scrabble … nu are nici cea mai mică importanţă, tot jandarmii trebuiau să facă tot ce era nevoie pentru a nu se întâmpla ceea ce cu toţii am văzut.

Ce s-a întâmplat atunci? E destul de clar, jandarmii nu au avut până acum parte de nişte astfel situaţii de când au devenit o instituţie aşa zis profesionistă. Societatea românească s-a mai confruntat cu genul acesta de proteste ultima dată în anii ’90, iar în acele vremuri nu jandarmeria avea astfel de responsabilităţi. Iar acum, puşi în faţa unei astfel de situaţii au acţionat după ureche. Acest lucru este demonstrat de consecinţele nopţii de duminică spre luni. Sunt convins că vor apărea tot felul de pasionaţi ai teoriilor conspiraţioniste, ai manevrelor din culise şi alţi asemenea obsedaţi ai pixelului albastru, să-mi povestească că ăia erau nişte ultraşi sau că s-a dorit acest lucru de către nişte minţi diabolice, bla,bla,bla.

Pur şi simplu nu mă interesează, eu văd lucrurile mai simplu: din moment ce acolo într-o zonă a capitalei exista un număr însemnat de jandarmi, nu cred că era nevoie de vreun geniu care să anticipeze că există riscul ca protestele să degenereze şi să apară acte de vandalism. Pe cetăţeanul de rând nu îl interesează ce anume trebuiau să facă şi cum, ci decât să nu apară astfel de incidente cu consecinţe ce sunt achitate în final tot din buzunarul său.

Iar ca penibilul situaţiei să atingă cote nebănuite, strategii şi minţile luminate din jandarmerie au stabilit că circulaţia rutieră pe acel bulevard este cel mai important obiectiv acolo, agăţându-se cu disperare de prevederea legală referitoare la lezarea dreptului la liberă circulaţie a altor persoane. Vă daţi seama cât de reduşi sunt? În primul rând, acolo nu era vorba despre un drum situat între localităţi, unde NU există rute ocolitoare, ba mai mult era şi o zi din weekend, deci nu cred că era o tragedie devierea traficului rutier pe nişte străzi ocolitoare. Iar dacă ne aminitim, în alte cazuri nu s-a mai pus problema la fel (de exemplu în 2007), deşi era vorba tot despre o adunare publică neautorizată şi pe acel bulevard nu s-a mai circulat. Dar acest lucru a fost numai un pretext, fie că vor sau nu să o recunoască.

După care am avut parte de acel spectacol grotesc în care Jandarmeria nu a făcut nimic altceva decât să confirme percepţia populară despre calităţile ce se cer pentru a deveni jandarm, ce sună cam aşa „muşchii mei … minte nu are”.  O ţară întreagă a avut ocazia să privească un jandarm isteric, ce ţipa ca un descreierat, de parcă ar fi luptat la Plevna împotriva unor inamici, uitând complet că rolul său nu este de a aplica corecţii fizice civililor.

Sau cazurile în care jandarmi scăpaţi de sub control se comportă exact ca nişte brute cu creierul atrofiat şi lovesc civili ce nu sunt absolut deloc violenţi sau care se aflau deja la pământ şi nu ripostau. Iar pentru a vă convinge, vă invit să vizionaţi clipul de mai jos, în care se pot vedea destul de clar câteva exemple în care jandarmii lovesc nişte oameni ce nu sunt recalcitranţi şi nici măcar nu îi reţin, aşa cum ar fi fost normal, dacă se presupune că ar fi făcut ceva rău. Ci doar îi lovesc şi pleacă mai departe căutându-şi o altă ţintă!?

Tocmai acest lucru nu au reuşit să-l priceapă jandarmii: acei civili nu sunt nişte inamici, ci sunt nişte suspecţi care, fie că ne convine sau nu, trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie, tocmai pentru că aşa sunt regulile în democraţie. Iar jandarmul nu este un judecător mai mic care să stabilească pe loc dacă un bădăran este sau nu vinovat, după care să-i aplice o corecţie. Probabil că astfel de detalii sunt de o fineţe greu de priceput pentru majoritatea dintre ei. Iar dovadă este faptul că deşi au reţinut sute de persoane, numărul celor sancţionaţi contravenţional este unul infim, de ordinul câtorva zeci. Atunci înseamnă că majoritatea celor săltaţi de pe stradă erau cetăţeni paşnici, fără vreo vină din moment ce nu au fost acuzaţi nici măcar de săvârşirea unei contravenţii. Totodată, folosirea cagulelor de către scutieri nu demonstrează decât laşitate din partea acestora, deoarece în cazul unei adunări publice, a unui protest sau miting, nu putem vorbi despre nişte infractori periculoşi ce fac parte din grupări de crimă organizată, care să justifice protejarea identităţii jandarmilor.

În ultimele zile ale acestei săptămâni am observat şi câteva modificări în modul de acţiune, probabil datorate faptului că Jandarmeria a devenit principala ţintă a televiziunilor, fiind pur şi simplu devoraţi de ziarişti, deontologi sau analişti – o altă situaţie nouă şi cu care Jandarmeria nu s-a mai confruntat până în prezent, tocmai datorită activităţilor pe care le prestau fără să aibă vreo responsabilitate şi deci, fără să supere sau să deranjeze pe cineva.  Astfel că am observat o grijă mai mare a acestor bastonari pentru a nu mai fi filmaţi când cotonogesc un civil şi am văzut imagini în care doi sau trei dintr-un grup se postau intenţionat în faţa camerei de luat vederi tocmai pentru a acoperi pe cei ce aplicau o corecţie „huliganului”. De asemenea, pe facebook am observat în ultimele zile o adevărată campanie penibilă de spălare a imaginii jandarmilor, cu nişte lozinci şi un vocabular de lemn ce însoţesc câteva poze înduioşătoare cu inimioare, fetiţe şi floricele sau clipuri lacrimogene, menite în imaginaţia lor să facă uitate reacţiile disproporţionate ale bastonarilor datorate atacului de panică, orgoliului prostesc sau răutăţii.

Sunt nişte încercări tardive ce nu vor face aşa uşor uitate grobianismul, mârlănia sau gafele ori stângăciile de care au dat dovadă şi care îi vor urmări pentru mulţi ani de zile pe jandarmi.

One thought on “Jandarmeria a picat cu brio examenul de competenţă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *