Noul cod rutier! O minciună ordinară a ziariştilor!

Probabil că aţi văzut ştirile din ultimele zile, ale căror titluri anunţă litere de-o şchioapă, faptul că începând cu prima zi a anului a intrat în vigoare un nou cod rutier. Fals! Este o minciună sfruntată a ziariştilor de doi lei, din ţara asta.

Pentru exemplificare, vă invit să citiţi un articol din 01.01.2012, al celor de la Gândul.info ce îşi dezinformează şi manipulează cititorii într-un mod grosolan. Titlul acelui articol, care începe aşa: “NOUL COD RUTIER a intrat în vigoare de ANUL NOU.” este unul mincinos. La fel şi conţinutul articolului, unde domnii ziarişti ne anunţă următoarele:

Astăzi a intrat în vigoare noul Cod Rutier care prevede scăderea pragului la care condusul sub influenţa alcoolul devine infracţiune. Astfel, dacă până acum, limita de acceptată era de 0,8 alcoolemie în sânge, începând de astăzi pragul este de 0,5. Astfel, cei care depăşesc această limită riscă, pe lângă suspendarea permisului, o pedeapsă între 1 şi 5 ani de închisoare. 

Din curiozitate, am căutat să văd şi eu actul normativ ce modifică ordonanţa 195 (cunoscută popular sub denumirea de “Codul Rutier”). Şi nu există un astfel de act normativ, deci Codul Rutier NU a fost modificat!

Evident că această ştire de doi lei a fost preluată şi de alţi ziarişti leneşi, gata oricând de un copy/paste, ba chiar şi de către televiziunile tabloi… (scuze) “de ştiri”, care au titrat şi ele pe burtiere “ştirea şoc” conform căreia, a fost modificat codul rutier.

Întradevăr, Poliţia Rutieră a propus scăderea pragului alcoolemiei în sânge de la care fapta trece din sfera contravenţionalului, devenind o faptă penală, împreună cu alte câteva modificări, dar acestea sunt încă în stadiul de propuneri, ce se află la Parlamentul României. Deci să le spună cineva domnilor ziarişti că NU au intrat în vigoare!

Singurul lucru ce s-a modificat, începând cu 01.01.2012 este cuantumul amenzilor rutiere. Dar acest lucru nu este vreo noutate sau ştire. Orice conducător auto responsabil, care cunoaşte prevederile ordonantei 195 (codul rutier) ştie faptul că amenzile de circulaţie se calculeaza prin sistemul de puncte amendă, valoarea unui astfel de punct fiind 10% din salariu minim pe economie stabilit de Guvernul României.

Aşa că atunci când Guvernul a anunţat faptul că în urma negocierilor cu sindicatele şi patronatele a decis majorarea începând cu 01.01.2012 a salariului minim pe economie la 700 de lei, orice şofer din ţara asta a conştientizat şi faptul că amenzile de circulaţie vor creşte. E ceva logic pentru cine cunoaşte prevederile codului rutier.

Sistemul acestor puncte de amendă este unul ingenios, întrucât valoarea acestui punct creşte, fără ca ordonanţa 195 (codul rutier) să treacă prin procedura uzuală a modificării, ci se modifică în urma adoptării a altor acte normative, de care societatea civilă se bucură. Cu alte cuvinte, când sindicatele, patronatele sau politicienii populişti anunţă cu un mare  tam-tam mărirea salariului minim pe economie, automat românul trebuie să ştie că această “victorie” va aduce implicit şi o majorare a amenzilor de circulaţie.

Concluzia este că domnii ziarişti au fabricat o ştire de doi lei, din ceva ce se ştia încă de când Guvernul a anunţat că a acceptat mărirea salariului minim pe economie, iar referitor la modificările privind pragul de alcoolemie sau celelalte propuneri ale colegilor mei de la rutieră, este doar o minciună penibilă pentru nişte aşa-zişi profesionişti, ce nu fac altceva decât să manipuleze omul de rând, care datorită traiului zilnic agitat pe care îl duce, nu are timpul şi răbdarea necesare pentru a verifica singur procesul legislativ.

2 thoughts on “Noul cod rutier! O minciună ordinară a ziariştilor!”

 1. Poate imi dati dreptate poate nu, dar Politia Romana contine un numar mare de militieni in special in structurile de conducere. Politia rutiera nu face exceptie.
  1. Ce se intampla cu alcoolul? Numai o gandire militieneasca poate propune asemenea schimbari, alfel nu se explica ca numai in tarile ex comuniste este alcoolemie 0 la volan. In Vest e considera contraventie ce este peste 0,49 si chiar 0,8 in UK. In Bulgaria contraventia este de la peste 0,5 iar in Romania ca santem mai catolici decat Papa, la 0,5 ai dosar penal.
  2. Ce se intampla cu viteza? Propunerea geniilor militienesti – pt cei cu 60km/h peste limita aadmisa, 4 luni de suspendare a permisului. Englezii aplica pana la 12 luni de suspendare, iar francezii pana la 36 de luni de suspendare + inchisoare recidivistilor.
  Exact unde Vestul e permisiv, in Romania faci puscarie si vice versa. Adica diferenta dintre militieni si politisti.

  1. Nu tot ce există şi se aplică cu succes în alte ţări e valabil şi în România.
   Chiar şi acum, când alcoolul este interzis complet, majoritatea beţivilor atunci când sunt opriţi, declară sus şi tare că “doar a gustat dintr-un pahar, maxim două“, deşi ei nu se pot ţine pe picioare. Imaginează-ţi cam ce ar însemna în România, permiterea unui nivel de alcoolemie pentru cei ce conduc. Părerea mea este că ar fi un dezastru. Şi te asigur că am văzut şi trăit multe …
   Referitor la viteza maximă admisă şi sancţiunile propuse pentru astfel de cazuri, aş dori să o văd adoptată şi măcar în această formă de Parlament… deşi am seriose îndoieli. Au fost, de-a lungul timpului, multe propuneri privind înăsprirea sancţiunilor, ce nu au fost adoptate de către parlamentari, deoarece domniile lor sau copii, nepoţii, rude, beizadele, etc sunt printre principalii clienţi fideli, mai ales în cazul sancţiunilor pentru viteză neregulamentară. În plus, să nu uităm că în România şoferii au făcut miting, întrucât nu-şi mai permiteau să plătească amenzile … de parcă ar fi fost un aliment pe care de voie, de nevoie, trebuie să ţi-l poţi permite. Iar acest lucru s-a întâmplat tocmai datorită percepţiei generale, conform căreia o amendă este ceva firesc, pe care orice om trebuie să-şi poată permite să încalce legea.
   Deci, lucrurile nu sunt atât de simple, pe cât par la prima vedere. Nu poliţiştii sunt cei responsabili de forma finală a unei legi, ci cei pe care cetăţenii i-au trimis în parlament. Ei pot modfica radical un act normativ, dacă poliţiştii nu se pricep şi fac nişte propuneri aberante. De fapt au şi făcut-o de-a lungul timpului, ne putem convinge de acest lucru privind la masacrul ce se petrece pe străzile din ţara asta.

   PS: Pe viitor te rog evită să-mi jigneşti colegii, nu îţi voi mai aproba astfel de comentarii şi doar vei pierde timpul tastând pe acest site. Mulţumesc pentru înţelegere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *