Primarii vor deveni şefi peste poliţie

Astăzi M.A.I. a publicat pe site proiectul de modificare a actelor normative în vederea  reorganizării Poliţiei locale. Se va modifica legea de funcţionare a pseudo-poliţiei locale, lege ce a fost publicată în iulie 2010 şi care a intrat în vigoare de la 01.ianuarie 2011. Deci, această lege nu şi-a produs efectele decât pentru câteva luni de zile, maxim un an de zile.

Ce demonstrează acest lucru? Faptul că suntem conduşi de nişte proşti, habarnişti şi amatori, cel puţin în acest domeniu. Spun acest lucru, întrucât este revoltător ce se întâmplă. Se înfiinţează o instituţie paralelă, pentru a satisface dorinţele unor primari şi după numai câteva luni de zile se reorganizează această instituţie, după ce aceşti baroni locali, au realizat că paznicii lor pe care le place să-i numească poliţişti, sunt ineficienţi, proşti făcuţi grămadă, iar această tâmpenie pe care au debitat-o s-a dovedit a fi un mare eşec.

Numai că domnii primari, nu pot să-şi recunoască propriile aberaţii, conform cărora au crezut că această meserie este pentru oricine şi poate fi practicată şi de retardaţii ce nu au reuşit să devină poliţişti adevăraţi, dar şi-au dorit să devină cu orice preţ şi datorită influenţei de care se bucură, au reuşit să-şi impună visul de a controla absolut tot în localitatea lor, devenind nişte veritabili baroni locali, tocmai prin acest proiect de lege ce amestecă poliţiştii de la ordine publică şi rutieră cu foştii gardieni publici. Pentru mai multe detalii privind această abureală ce le este servită românilor vă invit să citiţi despre destructurarea Poliţiei Române.

Vă daţi seama în ce situaţii se va ajunge după concretizarea acestei aberaţii?

Vom ajunge ca nişte neaveniţi, impostori, infractori sau analfabeţi să fie şefi peste poliţie. Primari judecaţi şi arestaţi pentru diverse fapte vor deveni şefi ai poliţiştilor. Imaginaţi-vă cazul Deta, unde au existat suspiciuni că beizadelele primarului ar fi beneficiat de un regim preferenţial, acum toate acestea vor deveni ceva normal şi oficial. Primarul dintr-o localitate va fi un fel de zmeu al zonei respective care controlează absolut totul acolo. Numai cei naivi cred că nu realizează că la Deta poliţiştii au intervenit cu o anumită reţinere, ştiind că este vorba despre flăcaii primarului.

Nici nu vreau să mă gândesc la ce situaţii vom ajunge să trăim, din moment ce ţara asta nu mai are o scară a valorilor, iar în funcţia de primar ajung nu oameni competenţi ci cei mai populari. Dar nu ar trebui să ne mai mire nimic, din moment ce românii au trimis în Parlamentul European, ciobani ori piţipoance.

Ne aşteaptă vremuri grele.

 

9 thoughts on “Primarii vor deveni şefi peste poliţie”

 1. Apreciez ce scrii aici, vad ca stii ce se intampla in sistem, dar am oarece completari de facut folosindu-ma de doua vorbe spuse, probabil, la suparare, legate de politistii comunitari (am fost unul):
  1. “[…]sunt ineficienţi, proşti făcuţi grămadă, iar această tâmpenie pe care au debitat-o s-a dovedit a fi un mare eşec.”
  2. “[…]şi de retardaţii ce nu au reuşit să devină poliţişti adevăraţi[…]”

  Partial este adevarat ce scrii tu acolo, dar este suparator ca folosesti termeni absoluti si ii bagi pe toti in aceeasi oala. In multe locuri s-a pornit cu oameni veniti de la gardienii publici si nu au fost tocmai in stare sa faca ce trebuie. In Brasov, ca acolo am lucrat, o buna parte din cei veniti in Politia Comunitara au fost adusi din alte parti, fara sa fi avut de-a face cu Statul si cu (unele dintre) stricaciunile lui.

  Cel putin o perioada s-a facut treaba chiar buna in Centrul Brasovului si stiau de frica de la scandalagii pana la spargatorii de magazine cu care am avut de atatea ori de furca. Sa arunci cu noroi fara sa intrebi prea multe nu mi se pare corect. Este adevarat ca au fost transformati in paznici, dar nu pentru ca fostii mei colegi ar fi fost prosti cu gramada, ci pentru ca ordinele au venit de sus. Clar, sunt lucruri suparatoare, dar am avut parte de o generatie de oameni care chiar au dorit sa faca un lucru bun pe strada. Cei mai multi au ajuns de acolo la alte institutii cum sunt Jandarmeria, Politia Nationala, Pompierii sau Armata, pentru ca se indepartase deja prea mult de Institutia in care crezuseram la inceput.

  Vrei sa iti zic ceva de politisti? Din cateva zeci cu care am colaborat, cu greu, de-a lungul anilor am intalnit numai 3-4 care se duceau fara frica la o speta sau chiar aratau ca le pasa. Au fost destule cazuri in care politistii nu au intervenit si ne asteptau pe noi, “comunitarii”, sa le oferim sprijin pentru ca stiau ca nu ne ascundem in spatele hainelor. Da, sunt destui in draga ta politie care au o mare nepasare si asta e veche cat lumea. Eu zic ca e mai corect sa nu mai umblam cu lucruri absolute.

  Si voi aveti leprele voastre si noi am avut (ei mai au ) destule. Din pacate, cum zici si tu, sunt lucruri hotarate mult mai sus de mine si de tine. E un lucru bun ce faci aici pentru ca aduci ceva lumina in toata povestea numita munca la stat in structuri de ordine publica. Respect Politia si restul structurilor si tin sa atrag atentia ca prea des voi vedeti in cei de la comunitara (acum Locala) niste inculti si prosti gramada. Si voi, si ei, sunt oameni. Cel mai curios prin 2007 era faptul ca autoritatea reala pe care o aveam o intrecea pe cea formala si asta pentru ca s-a vazut ca ne pasa de munca. Si pentru ca, cel putin la inceput, se dorea formarea unei institutii respectabile.

  Final: pestele de la cap se impute.

 2. Ceea ce am spus este părerea mea şi mi-o menţin. Te pot asigura că nu am spus-o deloc la supărare, tocmai pentru că în prezent nu lucrez la o structură vizată de transferul în subordinea primăriilor.
  Clişeul ăsta “sistem privat vs sistem bugetar” nu are nicio legătură cu realitatea, mai ales în acest domeniu al muncii de poliţie. În primul rând, la privaţi, deşi se promovează această impresie în ultima vreme, nu colcăie absolut deloc profesionalismul sau eficienţa. E doar o legendă. Singurii privaţi ce au succes în afaceri sunt cei ce fac afaceri cu statul şi multinaţionalele ce sunt conduse de străini, dar acestea nu au nicio legătură cu acest domeniu al muncii de poliţie. Dacă în domeniul privat lucrurile ar sta atât de bine, ar trebui ca economia acestei ţări să bubuie, să existe locuri de muncă şi bugetul statului să fie mai mare, de la un an la altul, numai că lucrurile nu stau deloc aşa. Deci acei comunitari, degeaba au venit din domeniu privat, pentru că nu aveau absolut nicio legătură ori tangenţă cu acest domeniul şi nici nu înseamnă că erau calificaţi.
  Munca de poliţie nu constă numai în patrularea de pe stradă, iar îmbrăcarea unei uniforme nu te transformă automat în poliţist. E doar o senzaţie. Dar munca de poliţie adevărată, calificată şi profesionistă mai presupune şi nişte activităţi cu caracter secret, despre care comunitarii, jandarmii sau alte specii ce cred că pot presta o astfel de muncă, nu au habar.
  Dacă primarii cu ai lor comunitari, erau atât de competeţi şi profesionişti, atunci trebuia să-şi creeze o instituţie cu identitate proprie, nu o copie ieftină, care să imite Poliţia Română (apropo, conform legilor române, NU există Poliţie Naţională în România) şi să încerce cu disperare să beneficieze de autoritatea unei instituţii cu care nu au nicio legătură. În mod normal trebuia să îşi aleagă altă denumire şi să îşi creeze un renume propriu, nu să inducă în eroare cetăţeanul de rând ce este neinteresat de detalii.
  Povestea cu poliţiştii care aşteptau comunitarii pentru a-i salva, e doar o legendă. Nu are nicio legătură cu realitatea ci este doar o poveste folosită de comunitari şi jandarmi, pe post de argument, în încercarea penibilă de a părea ceea ce nu sunt sau de a poza într-un alt fel de poliţişti, ce se datorează tocmai unui complex de inferioritate. Numai că astfel de “argumente” nu ţin când stai de vorbă cu cineva din domeniu, poate decât în cazul celor ce nu au nicio legătură.
  Poliţiştii ăştia români, aşa cum îi consideri sau percepi tu, sunt cei datorită cărora puşcăriile sunt pline până la refuz. Iar diferenţa majoră este că în timp ce în cazul comunitarilor majoritatea sunt analfabeţi şi mediocri, excepţiile lor, doar confirmă această regulă. În timp ce în cazul poliţiştilor români, majoritatea îşi fac treaba iar cei ce ies în faţă sunt doar nişte excepţii, ce confirmă acest lucru. Iar acest lucru îl spun fără teama de a greşi cu ceva şi în cunoştiinţă de cauză, sunt un poliţist care a văzut şi trecut prin multe, cu o experienţă de aprox 15 ani.
  Şi e normal să fie aşa, din moment ce au devenit nişte “pseudo-poliţişti” pe nişte căi ocolitoare, nu pe calea normală şi firească, aceea a absolvirii academiei sau a unei şcoli de poliţie. Au fost transformaţi din paznici, peste noapte în nişte “wanna be”, fie că vrem sau nu să recunoaştem noi, ăsta e adevărul. Ca în orice domeniu, e nevoie de o calificare pentru a efectua o muncă profesionistă, iar acest lucru nu se va întâmpla niciodată în cazul celor ce au sărit peste această etapă.
  Cât despre autoritatea din Braşov a comunitarilor, dacă nu cumva este o glumă, cred că doar vă îmbărbătaţi singuri, acolo prevederile legale sunt doar opţionale pentru comunitari, din moment ce nici măcar legea de funcţionare a poliţiei locale nu o respectă. În aceea lege scrie clar cum trebuie să fie inscripţionate uniforma sau maşinile, respectiv cu “POLIŢIA LOCALĂ”. Ei bine, acolo se pare că şefii lor sau primarul au propria lege şi au preferat să folosească o versiune specifică “impostorilor“. În concluzie, nu cred că mai are rost să discutăm despre autoritatea proprie a localilor din Braşov, din moment ce nici măcar nu îşi respectă legea lor de funcţionare, tocmai datorită încercării disperate de a creea confuzie şi de a părea ceea ce nu sunt.
  Aceste legende şi poveşti despre faptele de vitejie ale comunitarilor, nu vor depăşi niciodată stadiul de iluzie. De ce? Simplu, pentru că munca asta de poliţie nu este atât de simplă pe cât pare din afară. Chiar şi dacă ai norocul să prinzi vreun hoţ, aşa la întâmplare, pentru că nu putem vorbi despre muncă calificată într-un astfel de caz, mai este cale lungă până acel hoţ să ajungă la închisoare, trebuie să existe un material probator solid pentru a putea discuta despre o condamnare, deci munca unui poliţist nu se reduce la fugărirea unui infractor pe stradă. Este doar o primă etapă, abia după aceea începe adevărata muncă calificată … pentru că noi poliţiştii avem o zicală “nu contează ceea ce ştii sau ai văzut, ci contează numai ceea ce poţi dovedi“.

 3. Fiecare ne stim partea noastra de adevar si, interesant lucru, vom ramane cu adevarul asta in brate.

  Lucrurile de care zici, cu incadrarea juridica, cu respectarea legilor, cu uniforma si tot asa stii ca sunt hotarate la niveluri mai sus de cei de pe strada. Ei sunt obligati sa taca si sa faca. Daca primarii sunt baroni locali, care isi fac rost de propria lor firma de paza, la fel e si cu dragul ministru de interne. Politica ne cam mangaie pe toti, sa nu zic altfel.

  Daca a fost vreodata vorba de dreptate si lege cred ca nu o cautam unde trebuie. E bine macar sa consemnam pentru posteritate lucrurile astea 😀

 4. Cumva etapele alea care duc spre condamnarea unui infractor, la voi, sunt urmate tot de acelasi agent care l-a “prins” sau intervine alt compartiment?

  Ai facut exact ce fac ziaristii. Vrei respect pentru munca ta, respecta munca altora! Parerea mea.

  Stiu eu niste politisti care le cerea unor “mediocri” din astia sa nu mai puna antetul institutiei, titlul, numele si semnatura pe un proces-verbal de “depistare” (se numea asa din cauza ca nu aveau atributii in intocmirea actelor premergatoare).

  Sa va puneti cauciucuri de iarna pe masini!
  Toti sunteti niste spagari.
  Prindeti hotii, nu dati amenzi amaratilor!
  Stii lozincile astea, nu? Cred ca tu si colegii tai luptati impotriva lor in fiecare zi. Dar cand e vorba de strungarul din fabrica de tuns neoane schimbi regulile jocului…

  1. Stiu eu niste politisti care le cerea unor “mediocri” din astia sa nu mai puna antetul institutiei, titlul, numele si semnatura pe un proces-verbal de “depistare”

   Înainte să te dai rotund sau să încerci să faci pe cunoscătorul, pune mâna pe o carte de gramatică, pentru că o maltratezi destul de rău. Dacă cumva, e o sarcină de serviciu, să nu faci acordul între subiect şi predicat, pentru a te exprima în acelaşi stil cu primarul pe care-l slugăreşti “care este”, atunci îmi cer scuze. Totuşi, în loc să pierzi vremea pe internet, îţi recomand să pui mâna şi să citeşti, înainte de a te face de râs complet.
   Aşa, ca fapt divers, e bine să ştii că datorită formei unui proces-verbal ce se întocmeşte în cazul actelor de cercetare penală, nu se trece niciun antet. Poliţiştii ăia aveau dreptate, nu încercau decât să vă înveţe ceva. Un proces verbal, chiar şi cel de “depistare” începe cu data exactă, locul şi cine îl întocmeşte, inclusiv calitatea pe care o are şi instituţia din care face parte. În consecinţă, consemnarea unui antet, este total inutilă. Iar dacă nu crezi ceea ce spun, îţi repet, pune mâna pe un c.p.p. şi mai studiază. Ai să te convingi că ceea ce încercau să vă explice acei poliţişti nu se datora cumva unei încercări de a vă minimaliza “faptele de vitejie”, cel mai probabil, din milă faţă de voi, au încercat să nu vă lase să vă faceţi de râs. Cât priveşte o discuţie despre etapele ce se parcurg pentru ca un infractor să fie condamnat sau rolul fiecărui poliţist, ar fi doar o pierdere de vreme, din moment ce nu ai nici cea mai mică idee, măcar despre nişte lucruri elementare despre cercetarea penală.
   Dar aşa se întâmplă cu proştii … dacă nu sunt şi puţin fuduli, nu se simt împliniţi.
   Înainte să mai emiţi judecăţi de valoare, pune mâna şi mai citeşte câte ceva despre acordul dintre subiect şi predicat sau referitor la forma şi elementele obligatorii pe care trebuie să le conţină un proces verbal în cazul actelor premergătoare.
   Prin replica de mai sus, nu reuşeşti decât să-ţi etalezi frustrările, devenind penibil şi confirmându-mi convigerile, conform cărora comunitarii nu vor reuşi niciodată să depăşească stadiul celor ce şi-au dorit să devină poliţişti dar nu au fost capabili să o facă pe calea firească şi au ales să devină nişte imitatori iefitini.

 5. salut!asta ca primarii vor fi sefi peste ordine publica(politie,politie locala)este ceva normal!in toata Europa(UE) primarul raspunde de ordine publica din oras prin Politia Locala!ca noi nu avem primari capabili de asa ceva asta este altceva!

  1. Greşit! Primarii au şi ei câteva atribuţii complementare privind ordinea publică, cele de ţin de gospodărie, amenajări, ilumiat public şi aşa mai departe. Dar combaterea criminalităţii şi ordinea publică este un domeniu mult mai mare, cu care aceşti aşa-zişi “gospodari” nu au nicio legătură.
   Poliţia şi poliţistul trebuie să se bucure de o independenţă profesională, să fie un sistem bine pus la punct, fără ca politicienii să îşi poată baga nasul după cum îi taie capul. În Europa aia de care vorbeşti, primarii nu şi-au creat o instituţie paralelă şi căpuşă, unde să-şi angajeze rudele ratate şi inadaptate, ce nu şi-au găsit un loc în societate. Acolo primarii doar îşi dau avizul când este numit şeful poliţiei, iar toată treaba se opreşte acolo, nu ca la noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *