Rezultate da, buget ba!

La începutul acestei săptâmâni a avut loc şedinţa de analiză a activităţilor desfăşurate de Poliţia Română în anul 2012. Privind peste cifre, concluzia este că aceşti poliţişti pe care majoritatea societăţii îi batjocoreşte şi îi blamează, muncesc şi au rezultate. Este pentru prima dată după 9 ani când criminalitatea scade. Infracţionalitatea sesizată a scăzut cu 5,6%. Cu toate acestea, numărul infracţiunilor descoperite în flagrant delict de către poliţişti a crescut, mai exact 18,33% din totalul infracţiunilor produse în stradă, au fost surprinse în flagrant de poliţişti.  Ar fi fost interesant să se menţioneze în comunicatul de presă şi care este deficitul de personal, care din câte ştiu eu a explodat după disponibilizările şi reducerile salariale din anii trecuţi. Asta ca să putem avea o imagine obiectivă.

De asemenea în materialul de analiză, au fost evidenţiate şi efectele desfiinţării posturilor de poliţie din mediul rural. Ce surpriză!? În primele 8 luni ale anului a fost înregistrată o creştere de 4,9%, iar după reîntoarcerea poliţiştilor la posturile de poliţie, în lunile septembrie-decembrie s-a înregistrat o scădere de 9,9% a infracţiunilor sesizate. Practic în acest fel reuşindu-se ca pe întregul an, din punct de vedere statistic, să existe o scădere de 0,33%. Interesant este că promotorii acestor experimente pe spatele şi siguranţa cetăţeanului de rând, sunt bine-mersi, nu s-a declanşat nicio cercetare şi nu vor fi traşi la răspundere. Unde mai este responsabilitatea celor din conducere, dacă un manager numit politic vine cu o idee creaţă şi o implementează, indiferent de consecinţe? Se pare că acolo sus, experimentele sunt permise şi există un soi de imunitate privind deciziile eronate.

În domeniul infracţionalităţii organizate, poliţiştii au anihilat 580 de grupări infracţionale organizate, formate din 4.298 de persoane, dintre care 1.924 au fost arestate preventiv. Deci cei pasionaţi de statistici, ar putea spune că anul trecut, în fiecare zi, cel puţin o grupare infracţională organizată a fost anihilată şi cel puţin cinci componenţi au ajuns în arest.

Bineînţeles că omul de rând nu este interesat de aceste rezultate bazate pe cifre, el analizează şi îşi formează percepţia faţă de poliţişti şi Poliţia Română, într-un mod subiectiv, bazat în special pe ce mediatizează mass-media. Şi cum presa din ţara asta s-a OTV-izat în ultimii ani, fiind obsedată de mizerie, circ şi scandal, este lesne de înţeles de ce percepţia multor români nu are nicio legătură cu realitatea. Iar la acest capitol al PR-ului, Poliţia Română stă cel mai rău şi după părerea mea este cea mai deficitară ramură din această instituţie. Cei din structurile de relaţii şi comunicare publică sunt ineficienţi şi încă nu au înţeles faptul că d.p.d.v. al imaginii şi percepţiei publice, degeaba poliţiştii prind nişte infractori, dacă omul de rând nu află de acest lucru. Încă nu au depăşit stadiul în care confundă informarea publică la nivel instituţional cu lauda sau lipsa de modestie.

La şedinţa de evaluare a participat şi domnul prim-ministru Victor Ponta, al cărui discurs se poate rezuma la titlul acestei postări. Domnia sa ne-a aburit cu diplomaţie, transmiţându-ne că apreciază rezultatele poliţiştilor, dar problemele noastre şi ale acestei instituţii sunt complet neinteresante pentru guvernul pe care-l conduce. Şi dacă e să fiu sincer, nu mi se pare deloc anormal. De ce? Păi dacă rezultatele poliţiştilor sunt bune şi infracţionalitatea a scăzut, în condiţiile în care instituţia asta este subfinanţată şi deficitul de personal este la cele mai înalte cote, este logic că problemele pot să mai aştepte.

Domnia sa a vorbit şi despre respectul pe care-l poartă poliţiştilor, despre “vremurile bune” când era procuror şi a lucrat  alături de poliţişti. Se pare că nu a uitat complet despre problemele, lipsurile, sacrificiile şi munca depusă de poliţişti, numai că respectul de care amintea este doar la nivel declarativ, din moment ce la construirea bugetului nu a considerat necesară nici măcar asigurarea sumelor minime necesare funcţionării acestei instituţii.  De asemenea este conştient că raportat la alte ţări europene, România are un grad de siguranţă mult peste media regiunii şi cea europeană, iar acest fapt se datorează poliţiştilor. Cu alte cuvinte, e bine că poliţiştii au rezultate, dar e şi mai grozav că muncesc pe datorie, din moment ce nici măcar drepturile prevăzute de lege nu sunt achitate la zi, poliţiştii având de primit restanţe aferente anului 2012.

Dacă afirmaţiile primului ministru sunt întradevăr sincere, este de apreciat faptul că domnul Victor Ponta încă nu a ajuns în stadiul în care să trăiască cu impresia că nivelul scăzut al infracţionalităţii din ţara asta, în comparaţie cu alte ţări, este … dat de Dumenezeu sau se datorează destinului, iar poliţiştii nu au nicio contribuţie.  Pentru că din păcate, majoritatea românilor, cei ce beneficiază de munca poliţiştilor, locuind într-un cartier liniştit, tocmai datorită celor pe care îi înjură şi jignesc imediat chiar şi numai dacă-i văd pe stradă, trăiesc cu senzaţia falsă conform căreia societatea noastră se scaldă în civilizaţie, bun simţ şi respect pentru lege.

Oare cum ar fi fost dacă şi la noi ca prin alte ţări, poliţiştii aveau dreptul la grevă sau dacă poliţiştii ar fi participat şi ei la un protest spontan pe parcursul a 1-2 luni, cum s-a întâmplat la celebrul protest al magistraţilor? Iar după ce domnul alegător ajungea să fie alergat pe stradă de doi-trei coloraţi pentru a-i lua banii de pâine, atunci când cobora din bloc până la supermarket-ul din colţ, gustând puţin din haosul şi anarhia ce s-ar instaura dintr-o dată, atunci cu siguranţă politicienii şi cei ce critică poliţiştii şi-ar schimba viziunile şi subit gradul de siguranţă şi protecţie pentru cetăţean, de care se bucură în prezent, ar deveni o problemă importantă, ce nu se rezolvă doar prin felicitări şi promisiuni. Acum problemele poliţiştilor nu sunt deloc importante, deoarece chiar şi dacă nu-i plăteşti, ei tot muncesc, ba chiar au şi rezultate, din moment ce infacţionalitatea a scăzut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *