Serviciul de stocare cloud cu cel mai mare spaţiu oferit gratuit

Serviciile de stocare cloud prind din ce în ce mai mult teren. Astfel că fondatorul Megaupload a anunţat lansarea unui nou seriviciu de stocare cloud, intitulat “MEGA” şi care deocamdată este în stadiul beta.

Ce atrage atenţia la acestă nouă alternativă de stocare cloud este spaţiul oferit gratuit, de 50GB. La fel se întâmplă şi pentru cei dispuşi să plătească, spaţiul oferit este absolut incredibil în comparaţie cu alte asemenea servicii (de ex: 30 dolari pe luna pentru 4 TB).

Ca să vă faceţi o idee, Dropbox, unul dintre cele mai cunoscute servicii de stocare cloud, oferă gratuit doar 2GB, Google Drive oferă 5GB gratuit, Microsoft prin al său SkyDrive oferă gratuit 7GB, cei de la Box oferă gratuit 10GB şi probabil că mai sunt multe astfel de servicii, fiecare oferind anumite avantaje şi particularităţi.

Numai că, cel puţin din câte ştiu eu, niciunul nu oferă un spaţiu de stocare gratuit încă de la început atât de mare. Totodată, Kim Dotcom a anunţat că va încerca să găsească o modalitate prin care foştii utilizatori Megaupload să poată recupera şi transfera datele.

MEGA.co.nz are o interfaţă plăcută, deloc complicată şi este disponibil chiar şi în limba română. Termenii şi condiţiile au fost modificate astfel încât doar utilizatorul, este responsabil de ceea ce va uploada pe site. De asemenea compania de care aparţine site-ul a anunţat că a implementat un sistem, astfel încât nimeni din staff nu are posibilitatea să vadă ce se află pe serverele proprii. Se pare că acest nou proiect este varianta pe care a găsit-o Kim Schmitz alias Kim Dotcom, după problemele pe care le-a avut cu Megaupload, el anunţând încă de anul trecut că se va întoarce cu o formulă a unui serviciu de file sharing  care să nu poată fi atacată de către nicio legislaţie.

Mi-am creat un cont, mai mult din curiozitate şi bineînţeles fiind atras de spaţiu de stocare gratuit pe care îl oferă. Iar după ce am butonat puţin pe acolo, vă pot spune că încă mai au de muncă. În primul rând nu am găsit o funcţie pentru recuperarea parolei!? Ciudat, mai ales dacă ai apucat deja să urci acolo fişiere importante pentru tine. De asemenea am întâmpinat ceva probleme privind timpul de răspuns al platformei, se încarcă uneori destul de greu, probabil şi pentru că site-ul este creat în Noua Zeelandă. Am urcat acolo un clip – fişier mp4 de aprox.30 MB la care media de upload a fost undeva în jurul a 80KB/s. În cazul unei fotografii JPG de 90KB dar şi a unui fişier PDF de 150KB, acestea au fost urcate aproape instant.

Un alt amănunt important este că fişierele urcate nu au un thumbnail, cum se întâmplă în cazul unor servicii similare, ci sunt evidenţiate doar printr-o iconiţă specifică fiecărui tip de fişier. Chiar dacă pare lipsit de importanţă, de exemplu dacă veţi urca mai multe fotografii care nu au o denumire sugestivă, ulterior în cazul în care doriţi să căutaţi numai o anumită fotografie va fi destul de greu să o identificaţi.

Dar per ansamblu merită, având în vedere că serviciul are numai câteva zile de când a fost lansat şi cu siguranţă vor urma ajutări şi îmbunătăţiri, probabil şi aplicaţii dedicate pentru iOS sau Android care să-ţi ofere acces la fişierele urcate direct de pe telefon.

2 thoughts on “Serviciul de stocare cloud cu cel mai mare spaţiu oferit gratuit”

  1. Salut,

    Parola nu poate fi recuperata pe mega din cauza modului de encriptie (local); este specificat in termenii de utilizare.

    1. Poate fii recuperata numai folosind acea ,,cheie de encriptie” care e formata din 14 cifre si litere si unica pentru fiecare utilizator! Asta denota ca site-ul are o codificare diferita fata ce celelalte servicii cloud! Daca pierzi acea cheie, iti poti lua adio de la cont (nici adresa de email nu te mai ajuta)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *