Situaţia parcului auto al Poliţiei Române

Dacă v-aţi întrebat vreodată care este situaţia parcului activ al mijloacelor de transport al poliţiei, cu ce se asigură mobilitatea terestră în Poliţia Română pentru îndeplinirea misiunilor operative permanente sau temporare, precum şi pentru asigurarea nevoilor de transport administrativ-gospodăreşti, veţi găsi în cele ce urmează câteva răspunsuri referitoare la acest subiect. Toate aceste date sunt publice, se găsesc şi în raportul privind evaluarea activităţilor Poliţiei Române pe anul 2012, dar pe guvernanţii noştri nu-i interesează astfel de detalii. Ei vor rezultate, eficienţă şi profesionalism, fără să investească nimic. 

La sfârşitul anului 2012, Poliţia Română deţinea un parc activ de 9.900 de mijloace de transport, iar necesarul prevăzut în tabelele de înzestrare este de 21.097. Deci gradul mediu de dotare este de 46,92%. Nici măcar jumătate din necesarul mijloacelor de transport nu este asigurat, dar în schimb ne dorim toţi ca Poliţia să răspundă cu proptitudine, să fie prezentă şi să fie eficientă atunci când este nevoie.

Din cauza uzurii fizice şi morale avansate, a folosirii intensive, precum şi a vechimii, anul trecut 499 de autospeciale au fost retrase în vederea scoaterii din funcţiune şi casării acestora. Şi asta numai într-un singur an de zile.

De asemenea, în privinţa rulajului şi a vechimii parcului auto, 95,11% din autovehiculele existente, adică 9.416 de autospeciale, au îndeplinit norma prevăzută de lege pentru a fi scoase din funcţiune. Numai în decursul anului 2012, 9.048 de autospeciale au necesitat efectuarea unor lucrări de reparaţii, ceea ce reprezintă 91% din totalul parcului auto. Iar la începutul anului 2013, 489 de autospeciale erau imobilizate din cauza unor defecţiuni.

În privinţa reîmprospătării parcului auto al poliţiei din ţara asta, situaţia deomonstrează că această instituţie a fost abandonată de către guvernanţi. Mai exact, pe tot parcursul anului trecut parcul auto al Poliţiei Române s-a îmbogăţit cu  fabuloasa cifră de 108 autovehicule. Dar să nu credeţi că pe cei ce au pe mână bugetul acestei ţări îi macină grija pentru faptul că în curând vom ajunge să ducem infractorii încătuşaţi până la sediu cu tramvaiul. Datorită bunei cooperări şi a recunoaşterii activităţii depuse de poliţiştii români, în lupta antidrog, americanii au trimis 1.046.000 lei, fonduri din care au fost achiziţionate 28 de autospeciale pentru structurile de combatere a criminalităţii organizate. Restul de 80 de autovehicule ce au fost repartizate către structurile operative, se datorează accesării Programului Rabla 2012, în urma căruia au fost casate 260 de mijloace de transport ale Poliţiei Române.

Cam asta e situaţia parcului auto al Poliţiei Române în prezent, iar aceste cifre sunt unele oficiale şi publice, numai că astfel de detalii sunt complet neinteresante, pentru cei ce vor ca poliţiştii să intervină cu operativitate şi să fie prezenţi peste tot pe unde este nevoie. Despre situaţia asigurării cantităţilor minime de combustibil necesare, nici nu mai vorbesc, situaţia este şi mai gravă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *