Spectacolul mediatic marca D.G.A

Aşa cum vă spuneam cu aproximativ o lună de zile în urmă că oricine înjură sau spune ceva rău despre poliţişti este perceput ca un erou naţional, un fel de haiduc modern, iar acest lucru a devenit un sport naţional întrucât prinde bine la public şi aduce un capital de imagine însemnat, zilele trecute am asistat cu toţii la încă un episod din acest serial, regizat de către procurori împreună cu poliţiştii de la DGA. Şi trebuie să recunosc că aceştia sunt cei ce au preluat şi adaptat această metodă de la procurorii anticorupţie. Nu este prima oară când DGA-ul împreună cu procurorii fac acest lucru, anul trecut a mai existat un episod asemănător, ce i-a adus Chestorului Liviu Popa fotoliul de la şefia Poliţiei Române. Un episod cu care se laudă de fiecare dată când are ocazia, scoţând în evidenţă că el este cel care a regizat acel spectacol, atât de necesar României la aceea vreme, prin care vameşii şi poliţiştii de frontieră au fost plimbaţi cu elicopterul, dar care în final s-a dovedit a fi decât un show mediatic, din moment ce majoritatea celor arestaţi au fost eliberaţi, iar condamnările întârzie să apară chiar şi azi. Ba mai mult, acea „curăţenie” cu care se lauda DGA-ul ce fusese condus până atunci chiar de actualul şef al al Poliţiei Române, nu a avut ca efect decât punerea la adăpost a acelor pioni colectori faţă de disponibilizările ce aveau să urmeze.

Mă întreb oare dacă tot domnul Chestor Popa Liviu este cel care l-a consiliat şi pe ministrul Igaş în privinţa episodului intitulat „poliţiştii fură benzina din rezervoarele maşinilor”? Şablonul folosit este destul de asemănător …

Revenind la subiectul acestei postări, vreau să subliniez încă de la început că nu doresc să ţin partea sau să-i scuz pe acei spăgari şi ciubucari penibili de la secţiile 1 şi 3, sub nicio formă. Au primit ceea ce meritau şi nu-mi pare absolut deloc rău pentru ce li se întâmplă, pentru că o merită cu prisosinţă.

Doar am să vă arăt că unele detalii au fost omise intenţionat sau nu, tocmai pentru ca românul naiv să aibă parte de un spectacol stupid, pe gustul său, iar domnii procurori împreună cu poliţiştii de la DGA să mascheze într-un mod ingenios faptul că în mare parte activitatea lor se rezumă la prinderea găinarilor sau a pionilor, nicidecum a peştilor mari (exceptând aici cazul celor doi poliţişti şi a jandarmului acuzaţi de tortură). Evident că cei ce populează mass-media şi-au frecat mâinile de bucurie şi obsedaţi de senzaţional le-au făcut jocurile, întrecându-se în tot felul de titluri de tipul „şoc şi groază”.

Un detaliu foarte important ce nu a fost remarcat este faptul că ciubucarii ăia penibili NU formau un grup organizat, nu acţionau într-o organizaţie cu ierarhii şi toate celelalte elemente specifice. Toţi acei spăgari acţionau fiecare de capul lui, lucru pe care l-a spus chiar procurorul în conferinţa de presă.

Păi dacă aşa au stat lucrurile, atunci de ce au fost lăsaţi atâta vreme să buzunărească oamenii pe stradă şi au aşteptat aşa mult pentru a-i reţine pe toţi în acelaşi timp? Din moment ce reprezentatul Parchetului a declarat că documentarea activităţii acolo a durat aprox. şase luni, cade posibilitatea conform căreia ar fi fost săltaţi toţi în acelaşi timp datorită faptului că ar fi comis acele infracţiuni toţi în aceeaşi zi sau tură.

Este uşor de dedus de ce s-a procedat aşa, deci nefiind vorba despre un grup, e logic că nu se impunea reţinerea lor la grămadă. Pentru că dacă i-ar fi ridicat pe fiecare imediat după ce le documentau activitatea infracţională, cum era normal, nu ar mai fi avut parte de atâta atenţie din partea presei. Pur şi simplu nu mai era nimic extraordinar şi era uşor de perceput de către oricine, că DGA-ul se ocupă în general de simpli pioni. În plus, impactul nu mai era acelaşi, mediatizarea la fel şi astfel riscau să se trezească că judecătorii nu emiteau mandate de arestare pentru toţi. Iar succesul nu mai avea acelaşi impact.

Totuşi vă veţi întreba de ce a fost posibil să se întâmple aşa ceva acolo? E o întrebare firească, iar cauzele sunt mai multe, discuţia fiind destul de amplă. Dar după părerea mea, principala cauză este atmosfera ce s-a creat şi ulterior tolerat acolo. E imposibil ca şefii de acolo să nu fi fost conştienţi de îndeletnicirile subordonaţilor lor şi chiar dacă vreunul din poliţiştii ce ajungeau să lucreze acolo ar fi avut iniţial o gândire sănătoasă, probabil că a fost doar o chestiune de timp până ce a intrat în hora „descurcăreţilor” penibili pe care i-a găsit acolo.

Întrebarea următoare ar fi: de ce s-a tolerat acea atmosferă bolnavă atâta vreme? Tot din presă am aflat că secţia 3 era cunoscută ca fiind una „rezervată” în general foştilor sportivi de la Clubul Sportiv Dinamo ce încă aparţine M.A.I. şi care după ce îşi încheie cariera sportivă sunt încadraţi peste noapte ca poliţişti, deşi nu au nicio legătură cu această profesie. Şi  vă reamintesc aici despre acel caz în care un fost jucător de polo, ce a fost introdus pe uşa din dos în poliţie şi încadrat la secţia 3, a fost arestat pentru trafic de droguri şi care în urma cercetărilor s-a constatat că avea cazier încă de pe vremea în care era sportiv, fiind condamnat atât pentru furt, cât şi pentru tâlhărie. Sau să ne reamintim despre un alt poliţist provenit pe filiera clubului Dinamo ce s-a dovedit a fi liderul unui clan interlop, iar ulterior chiar arestat în celebrul caz al furtului de armament de la Ciorogârla. Chiar şi în acest ultim lot, în presă au apărut informaţii „pe surse” scăpate evident neintenţionat de la procuratură, conform cărora printre componenţii acestuia se numără şi un cunoscut  ex-sportiv ce a fost legitimat la echipa de rugby a clubului Dinamo între anii 1995 şi 2000.

În concluzie, la deja celebra secţie 3 din Bucureşti nu ajungea oricine, era populată cu „vedete”, care evident că nu erau nişte neica nimeni, beneficiau de susţinerea cuiva de sus şi care s-au „descurcat” după cum au dorit, aducându-şi aportul la împământenirea unei atmosfere ce a avut drept consecinţă spectacolul penibil la care cu toţii am asistat.

Trăgând linie şi adunând, concluzia este că ceea ce s-a întâmplat zilele trecute e ceva benefic în primul rând pentru poliţişti, dar şi pentru toată societatea românească. Totuşi nu trebuie să pierdem din vedere că e total perversă şi nedreaptă această practică pompieristică patentată de către procurori şi adoptată de către DGA, ce are ca principal efect manipularea opiniei publice şi terfelirea la grămadă a imaginii poliţiştilor din ţara asta, doar de dragul imaginii şi al senzaţionalului.

Aşa că DGA-ul şi domnii procurori nu mai urmăresc să ne scape de aceşti şpăgari prin obţinerea unor condamnări în instanţă, ci doar să obţină un spectacol mediatic.

Cât despre şpăgarii aia ordinari, le doresc din suflet să primească ceea ce merită!

One thought on “Spectacolul mediatic marca D.G.A”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *